Normal_umcg__ziekenhuis__groningen

Artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben ontdekt dat de beet van een teek in zeldzame gevallen kan leiden tot een allergische reactie voor vlees. Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen de gevolgen groot zijn wanneer er niet op tijd gereageerd wordt bij een allergische reactie. Een anafylactische shock kan fataal zijn. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

De allergie voor vlees ontstaat wanneer een bepaald type teek, de Ixodes Ricinus-teek, via het bloed van het gebeten dier het zogenoemde alpha-gal binnenkrijgt. Deze soort suikerverbinding komt voor bij alle zoogdieren, behalve bij mensen en apen. Wanneer deze teek vervolgens een mens bijt, kan dit alpha-gal ook het lichaam binnendringen. Het lichaam ziet dit als binnendringen en begint antistoffen aan te maken. Wanneer vlees gegeten wordt dat ook dit alpha-gal bevat, ziet het lichaam dit als gevaar en ontstaat een allergische reactie.

De artsen van het UMCG hebben over hun onderzoek gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde. Zij hopen zowel het publiek als artsen te waarschuwen voor deze gevaarlijke allergische reactie. Het kan enige uren duren voordat de reactie op het gegeten vlees zich manifesteert, waardoor het lastig kan zijn om de allergie met de tekenbeet in verband te brengen.

Een epi-pen kan gebruikt worden om de allergische reactie af te remmen. Dit geneesmiddel kunnen mensen gebruiken wanneer zij een allergische reactie krijgen, bijvoorbeeld van vlees maar ook van pinda’s, soja en andere allergieën. Het geeft een dosis adrenaline, dat uiteindelijk iemands leven kan redden als er een anafylactische shock ontstaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids