Normal_logo_vumc

Als eerste ziekenhuis ter wereld opende VUmc gisteren twee nieuwe hybride OK's die zijn uitgerust met 'Azurion', de nieuwste medische interventietechnologie van Philips. Hierdoor hoeft tijdens een operatie niet meer gesneden te worden in het lichaam, maar gebeurt een ingreep aan vaten en organen via kleine gaatjes in de huid. Voor de patiënt is dit veel minder belastend. Daardoor is een sneller herstel mogelijk. Dit meldt Vumc.

Met de software van 'Azurion' kunnen artsen van verschillende specialismen samen met de nieuwste beeldgestuurde technieken sneller, veiliger en nauwkeuriger opereren. Zo kunnen zij tijdens de ingreep oude beelden, zoals CT-scans, direct vergelijken met nieuwe beelden die real-life over het lichaam verschijnen.

Met behulp van 'Azurion' opereren artsen van VUmc vaten en organen via zeer dunne naalden. Hierbij is minder contrastvloeistof en straling nodig. Daardoor daalt het risico op bijvoorbeeld nierschade bij de patiënt. Omdat de nieuwe behandelmethoden minder ingrijpend zijn dan traditionele operaties, kunnen patiënten sneller herstellen.

De nieuwe OK's zijn hybride waardoor artsen zonodig tijdens de ingreep, zonder de patiënt te verplaatsen, kunnen switchen naar de traditionele aanpak waarbij in het lichaam wordt gesneden. De moderne software op de nieuwe OK's levert intuïtieve gebruiksvriendelijke interfaces, waardoor de volle aandacht van de artsen gaat naar de patiënt en niet op het gebruik van de apparatuur hoeft te zijn gericht.

In een commentaar zegt Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van VUmc: “Met onze nieuwe hybride OK's kunnen we de kwaliteit én veiligheid van de zorg voor onze patiënten verder verhogen. We blijven, samen met anderen voortdurend investeren in innovatie, om de gezondheidszorg elke dag te verbeteren. Een gunstig neveneffect van de nieuwe hybride OK's is dat de patiënt minder risico loopt op ongewenste bijwerkingen van grote ingrepen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids