Normal_vumc_ingang_amsterdam_mailing

Het aantal opnamestops op de spoedeisende hulpafdelingen (SEH’s) in Noord-Holland en Flevoland is vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2015. Dit blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), regio AMC en VUmc, zo meldt Zorgvisie. 

In het ROAZ zijn achttien ziekenhuizen met SEH-afdelingen aangesloten. Ook het AMC en het VUmc, die in het netwerk zitten, moesten eind vorig jaar ruim 1.300 keer een opnamestop instellen. Dit is bijna een verdubbeling van het aantal opnamestops in het laatste kwartaal van 2015.

“Ziekenhuizen stellen niet zomaar een SEH-stop in. Maar als bijvoorbeeld een SEH al een trauma en reanimatie onder handen heeft en er komt nog een trauma aan, dan wordt het te veel”, zegt Jocelyn Berdowski, werkzaam bij TraumaNet AMC.

Medio vorig jaar namen ziekenhuizen al maatregelen om opnamestops te voorkomen. De ziekenhuizen, verenigd in het ROAZ, spraken bovendien af niet meer tegelijk een opnamestop op een SEH in te stellen. Waar ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en Flevoland vooral mee kampen is het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Er wordt druk gewerkt aan het opleiden van mensen, maar die zijn niet direct inzetbaar. Tevens proberen andere afdelingen hun tekorten op te lossen door verpleegkundigen elders te werven. Zo willen ambulancediensten SEH-verpleegkundigen, omdat zij de benodigde ervaring hebben, zoeken SEH’s verpleegkundigen van de verpleegafdeling en ga zo maar verder.

Naast het personeelstekort, speelt ook het toenemend aantal kwetsbare ouderen toe. Dit wordt bevestigd door een recent onderzoek van Fluent Healthcare Amsterdam. Vorig jaar belandden er 116.000 meer 65-plussers op de SEH dan in 2015. In Amsterdam nam het aantal ouderen op de spoedeisende hulp toe met 5.800. Ouderen moeten enerzijds steeds langer zelfstandig thuis wonen, waardoor het aantal ongelukjes in en rondom het huis toeneemt. Anderzijds kampen ouderen met meerdere problemen die niet allemaal zichtbaar zijn. De Tweede Kamer spreekt vandaag over de probleemn in de acute zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids