Normal_technische_universiteit_eindhoven__alleen_voor_tue___9_

Het is chemici van de Technische Universiteit Eindhoven gelukt om een mini-fabriek voor medicijnen te maken middels een kunstmatig blad. De techniek is gebaseerd op de natuur waar door zonlicht een bepaalde stof gemaakt wordt in het blad van een plant. Het is met het kunstblad mogelijk om waar ook ter wereld chemische stoffen aan te maken voor medicijnen. Dit met TU Eindhoven.

Het was lastig om de mini-fabriek te maken omdat het beschikbare zonlicht vaak niet voldoende is om de reactie in het blad te starten. De onderzoekers hebben daarom relatief nieuwe materialen gebruikt om hun kunstblad te bouwen. Met zogenoemde luminescent solar concentrators (LSC) is het nu alsnog mogelijk om zonlicht te gebruiken om chemische reacties op te roepen.

Het kunstblad bestaat uit LSC en kanaaltjes waardoor materialen gepompt kunnen worden. De effectiviteit heeft de onderzoekers overdonderd. “Zelfs in een experiment op een halfbewolkte dag was de chemische productie 40 procent hoger dan in een vergelijkbare opzet onder LSC-materiaal”, aldus Timothy Noël die het onderzoek leidt. Hij ziet hun product dan ook als krachtig gereedschap om op duurzame wijze chemische producten te maken met behulp van zonlicht.

De stoffen die aangemaakt worden, kunnen bijvoorbeeld in medicijnen en landbouwbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Het zou voor de toekomst een belangrijke leverancier kunnen worden van deze chemische stoffen, die nu nog gemaakt worden met veel giftige stoffen en fossiele brandstoffen. “Met een reactor als deze kun je in principe op elke willekeurige plek medicijnen maken.” Hij zit mogelijkheden voor malariamedicijnen in de jungle, en zelfs paracetamol op Mars. “Je hebt feitelijk alleen zonlicht nodig en deze mini-fabriek.”

Door: Redactie Nationale Zorggids