Normal_oog__compfight_

Patiënten die een ooglaserbehandeling overwegen, worden vaak niet gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen. Er is namelijk een kleine kans dat ze na de Lasik behandeling last krijgen van ernstige zenuwpijn. Peter Ringens, voorzitter van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), wil dat patiënten hierover beter worden voorgelicht. Dat meldt Zembla.

Ringens pleit voor meer voorlichting naar aanleiding van een uitzending van Zembla vanavond. Hierin wordt dankzij een verborgen camera duidelijk dat ten minste drie grote klinieken tijdens voorlichtingsbijeenkomsten het bestaan van zenuwpijn na een laserbehandeling ontkennen. Volgens Ringens is de huidige voorlichting in Nederland niet meer toereikend.

Pijnexpert David Borsook van Harvard University vergelijkt de zenuwpijn met fantoompijn. “Als het gaat om pijn als gevolg van Lasik, zien we een scenario dat vergelijkbaar is met andere vormen van chirurgie, waarbij een kans van 5 tot 30 procent bestaat dat patiënten zenuwpijn ontwikkelen”, zegt Borsook. Hij raadt het mensen dan ook af om een dergelijke laserbehandeling te ondergaan.

Tot nu toe is er vrij weinig bekend over de zenuwpijn die ontstaat na Lasik. Er is nooit onderzoek naar gedaan en er is ook geen landelijke database waarin de complicaties die voortkomen uit een ooglaserbehandeling staan vastgelegd. Complicaties zoals droge ogen, schitteringen en slecht zicht worden vaak onderbelicht. Het Nederlands Gezelschap voor Refractiechirurgie (NGRC) zegt dat droge ogen bij één op de vijfhonderd patiënten voorkomt, maar baseert zich daarbij op een commerciële review die bijna voor de helft is opgesteld uit ervaringen van patiënten één maand na de behandeling. Andere wetenschappelijke studies zeggen dat 20 tot 25 procent van de patiënten te maken krijgt met droge ogen.

Ringers wil daarom meer duidelijkheid in de voorlichting. Zodat mensen kunnen zeggen dat ze toch maar afzien van de behandeling. “Nou, jammer dan voor degene die er een zakelijk belang in heeft. Maar ik denk dat je dan wel tot een goede beslissing komt”, aldus Ringers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids