Normal_furniture-650354_960_720

Het ziekteverzuim en de zorgkosten van mensen in een woning met slecht binnenklimaat zijn aantoonbaar hoger dan die van bewoners van huizen met een gezond binnenklimaat. Investeren in duurzame verbeteringen van het binnenklimaat loont dus, zo blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Universiteit Maastricht. Duidelijk is dat hoe meer uren mensen in een huis met een slecht binnenklimaat verblijven, hoe vaker en langer ze ziek zijn. Dat meldt Universiteit Maastricht. 

Het onderzoek door de Universiteit Maastricht, dat duurzaamheid als één van de speerpunten van beleid heeft, toont nu voor het eerst onderbouwd aan wat de financiële consequenties zijn van een ongezond binnenklimaat. Ook blijkt nu dat vooral oudere vrouwen, die procentueel de meeste tijd binnenshuis verblijven, hier het meest door getroffen worden. De keuze voor milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties, reinigingsproducten, bouwmateriaal enz. heeft gevolgen voor de lucht in de woning. Achterstallig onderhoud en slechte isolatie en ventilatie veroorzaken vocht en schimmel met als gevolg een slechte luchtkwaliteit. Bewoners kunnen hierdoor gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, problemen met de luchtwegen enz. ervaren.

Het effect van het binnenklimaat op wonen is één van de thema’s die centraal staan tijdens de “Conference on Green and Healthy Homes: Exploring Finance, Investments, and Outcomes” op vrijdag 21 oktober aanstaande in Maastricht. Tijdens dit congres gaan deskundigen uit de praktijk in gesprek met wetenschappers over allerlei zaken die te maken hebben met financiering van duurzaam vastgoed en de relatie tussen duurzame gebouwen en gezondheid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids