‘Met MAF meer mens’ is de winnaar van de Hersenbokaal 2016. Met de prijs van 40.000 euro wordt een praktische online training ontwikkeld, speciaal voor mensen met hersenletsel én hun naasten. Dat juist ook de mantelzorgers worden meegenomen, maakt dat de Hersenstichting het met deze prijs mogelijk wil maken dat de succesvolle training breed beschikbaar komt. De Hersenbokaal is een jaarlijkse prijs van de Hersenstichting die bijdraagt aan het duurzaam verbeteren van kwaliteit van leven van mensen met een hersenaandoening. Dat meldt de Hersenstichting.
De wereld van mensen met hersenletsel, bijvoorbeeld na een hersenbloeding of een verkeersongeval, verandert radicaal. Zij kunnen blijvende gevolgen ervaren, zoals (extreme) vermoeidheid en overgevoeligheid voor prikkels. Maar ook het leven van de mantelzorger draait 180 graden. Zij krijgen vaak te maken met overbelasting en stress. Zij laten de getroffene vaak voorgaan en vergeten zichzelf daarbij. De reeds bestaande MAF-training wordt daarom vertaald naar twee online trainingen. Eén specifiek gericht op de patiënt met hersenletsel en één speciaal voor de mantelzorgers. Juist ook de aandacht voor de mantelzorger maakt deze training bijzonder vindt de Hersenstichting.
Binnen het thema van de Hersenbokaal 2016, Nieuw Leven! Veerkracht & eigen regie voor hersenpatiënten, beoordeelde de jury het project ‘Met MAF meer mens’ als een laagdrempelige, praktische training die goed aansluit bij de belevingswereld van mensen met hersenletsel. De bijzondere aandacht voor de mantelzorger in een aparte training maakt het compleet. De online trainingen zullen na afronding gratis beschikbaar worden op het landelijke platform WeHelpen. De ontwikkelaars van de training en dus winnaars van de Hersenbokaal zijn Marja Steegenga en Ellis Merkelijn.
Mensen met hersenletsel die eerder aan de reguliere MAF-training deelnamen, gaven aan dat ze meer kwaliteit van leven ervaren. MAF brengt de wetenschappelijk bewezen technieken van Mindfulness, ACT (Acceptance & Commitment Therapy) en Focussen samen. Het doel van de training is stress te verminderen en te leren omgaan met de veranderingen als gevolg van hersenletsel. Resultaat: met hersenletsel een rijker en zinvoller leven, voor zowel de getroffene als de mantelzorger.
Door: Redactie Nationale Zorggids