Artsenvereniging Arts en Voeding wil dat huisartsen zich meer gaan richten op voeding in plaats van medicatie. Volgens de vereniging is een pil vaak niet voldoende om iemand van een ziekte als diabetes, reuma of chronische vermoeidheid af te helpen. Zij vinden het evenzo belangrijk om voeding en leefstijl aan te passen om de kwaliteit van leven te verbeteren. De artsenvereniging wordt hierbij ondersteund door kennisinstituut TNO en enkele hoogleraren. Dat meldt RTL Nieuws.
“Artsen hebben geen idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn. In mijn spreekkamer krijg ik veel jonge mensen tussen de 25 en 45 met een chronische aandoening die vastlopen. Medicatie heeft bij hen weinig effect”, zegt initiatiefneemster en huisarts Tamara de Wijer. Volgens haar kan alleen een pil nooit een chronische ziekte oplossen. Maar door voeding en leefstijl aan te passen, is veel meer te bereiken.
Door te veel bewerkt eten neemt het aantal welvaartsziekten wereldwijd toe. Daardoor neemt de kwaliteit van leven af, maar wordt de zorg ook duurder. Als artsen meer aandacht besteden aan gezondere voeding en een betere leefstijl, valt er veel meer te behalen, vindt Weijer.
Met het project Voeding Leeft, waarbij patienten met diabetes type 2 met voeding- en leefstijladvies worden behandeld, zijn al enkele goede resultaten behaald. Zo hebben sommige patiënten helemaal geen medicatie meer nodig. Ook, laat Weijers weten, zijn er resultaten behaald bij behandeling tegen reuma, maag- en darmziektes, autisme, MS, chronische hoofdpijn en chronische vermoeidheid.
Arts en Voeding start een online kennisplatform waarop artsen en patienten hun kennis kunenn delen. De vereniging hoopt zo artsen ertoe te kunnen bewegen hier in de praktijk meer gebruik van te maken.
©Nationale Zorggids