In steeds meer ziekenhuizen in het mogelijk om een natuurlijke keizersnede, ookwel knuffel-keizersnede genoemd, te ondergaan. Hierbij wordt het pasgeboren kindje na een snelle check bij de moeder op de borst gelegd en wordt hij of zij niet direct naar een andere kamer gebracht. Artsen onderstrepen het belang van deze kostbare momenten en kiezen vaker voor deze vorm van de keizersnede. Dit meldt Telegraaf.
In het Meander Medisch Centrum wordt de knuffel-keizersnede inmiddels ook uitgevoerd. “Voorheen werden baby's, nadat de kinderarts het kind heeft nagekeken, meegenomen door de vader naar de afdeling, kreeg mama een dikke knuffel en werd de operatie afgerond. Nu kan dit tegelijkertijd”, zegt gynaecoloog/perinatoloog dr. Inge Evers van het Meander MC. Door de baby bij de moeder in de armen te leggen, wordt een natuurlijke bevalling nagebootst, waarbij de vrouw ook direct haar kind kan vasthouden.
Het eerste huid-op-huid contact is niet alleen een emotioneel moment, het helpt ook om de borstvoeding op gang te brengen. “Een bijzondere ervaring, die de hechting tussen moeder en kind bevordert”, zo noemt Evers het. Terwijl de moeder geniet van de baby die in haar armen ligt, ronden de chirurgen de operatie af. De moeders hebben dat vaak niet eens in de gaten omdat ze alleen maar oog hebben voor hun pasgeboren kind.
Ook na de operatie worden moeder en baby zoveel mogelijk bij elkaar gehouden. De baby, al dan niet in een couveuse, kan gewoon bij moeder op de kamer verblijven om de band tussen ouders en kind te versterken. Ook voor de vader is plaats op de kamer. Deze gezinsgerichte zorg zorgt voor een goede start voor het kind.
© Nationale Zorggids