Normal_crowdfunding

Online inzamelingsacties, ofwel crowdfundingacties, om medische behandelingen of hulpmiddelen te kunnen betalen zijn bijna nooit succesvol. Uit een inventarisatie van crowdfundingadviesbureau Douw&Koren blijkt dat nog geen 10 procent van deze acties het streefbedrag haalt. Dat meldt de Volkskrant. 

Patiënten gebruiken crowdfunding vaak als laatste redmiddel. Zo kan iemand bijvoorbeeld donaties vragen voor een benefietactie of voor een medisch hulpmiddel zoals een rolstoelbus en dyslexiebril. Ook hopen mensen door een actie geld te kunnen inzamelen voor een zeldzame operatie of behandeling. Streefbedragen variëren van honderden tot tienduizenden euro's. Het principe bij crowdfunding is dat de donateur zijn geld of investering op een bepaalde manier terugkrijgt of het wordt gecompenseerd. Maar medische acties hebben vaak geen tegenprestatie. Sommige crowdfundingacties behalen binnen enkele dagen het streefbedrag, maar de meesten zullen het gewenste bedrag niet bereiken.

Douw&Koren telde 215 medische crowdfundingacties op de belangrijkste crowdfundingwebsites in Nederland. Slechts 15 haalden het streefbedrag. Dat is nog geen 10 procent van het totaal. De andere acties haalden vaak nog geen tiende van het gewenste bedrag binnen. Een probleem van crowdfunding is dat het voor ongelijkheid kan zorgen. “Als je als samenleving kiest om iets niet collectief te financieren, dan zullen de rijke, fitte en slimme patiënten een voordeel hebben. Zij kunnen wellicht nog het geld bij elkaar sprokkelen om de behandeling wél te betalen”, zegt Erik Schut, hoogleraar gezondheidseconomie in Rotterdam. 

©Nationale Zorggids