Aan minister Edith Schippers (VWS), minister Jet Bussemaker (OCW) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zijn gisteren de eerste vijf regionale actieagenda’s van het Zorgpact gepresenteerd. Bijvoorbeeld in de regio Midden Nederland slaan opleidingen en zorginstellingen de handen ineen om helder te krijgen wat de impact is van e-health, domotica, en robotica op de opleiding die zorgprofessionals nodig hebben voor hun dagelijkse werk. Regio Noord besteedt veel aandacht het behoud van goede ervaren medewerkers voor de zorg.
NZG
Instellingen en opleidingen werken samen aan zorgvragen in toekomst
-Minister Schippers: “Met steeds meer ziektes kan je oud worden, zelfredzaam zijn en gewoon thuis blijven wonen. Vaak met behulp van nieuwe technieken. Dat betekent dat je de zorg anders organiseert rondom mensen en dat je zorgverleners anders opleidt.”
Minister Bussemaker: “Het onderwijs leidt jongeren op voor beroepen die nog niet bestaan. Met de vergrijzing voor de boeg en de ongekende mogelijkheden die nieuwe technieken en ontdekkingen bieden, is het van cruciaal belang dat opleidingen nauw samenwerken met de beroepspraktijk, om de uitdagingen van morgen en overmorgen in de zorg aan te kunnen."
Staatssecretaris Van Rijn: “Wat cliënten en mantelzorgers verwachten van de zorg en de professionals in de zorg verandert continu. Daarom is het heel belangrijk dat er vanuit de dagelijkse praktijk heel nauw contact is met opleidingen, zodat die ook continue veranderen en verbeteren.
Het Zorgpact is op initiatief van het kabinet ingesteld om de samenwerking tussen zorgopleidingen, zorginstellingen en lokale overheden te ondersteunen, met het doel om opleidingen voor zorgprofessionals klaar te stomen voor de toekomst. Het Zorgpact sluit aan bij regionale initiatieven en faciliteert de versterking daarvan. Doel is dat alle werkers in de zorg goed zijn voorbereid op onder andere complexere zorgvragen, technologische en demografische ontwikkelingen en een toenemende rol van mantelzorgers en familieleden.
© Nationale Zorggids