Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Volgens arts-microbioloog Ilse Overdevest is vijf tot tien procent van de Nederlanders besmet met een ESBL-bacterie. Deze bacteriën produceren enzymen die antibiotica afbreken. Besmette personen worden daardoor ongevoeliger voor antibiotica-medicijnen. De bacteriën zijn gevaarlijk voor ouderen, zieken, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Dit meldt de NOS naar aanleiding van het promotie-onderzoek dat Overdevest deed voor de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Overdevest onderzocht ontlastingsmonsters van ziekenhuispatiënten en huisartspatiënten. Zij keek of een ESBL-bacterie, zoals E.coli of Klebsiella, in de ontlasting zat. Van de patiënten bij de huisarts droeg 10,1 procent een ESBL-bacterie. Bij de ziekenhuispatiënten was dat percentage 4,9 procent. De bacteriën hebben zich op grote schaal onder de bevolking verspreid, zo concludeert Overdevest. 
 
De bacteriën bevinden zich vooral op kippenvlees. Tachtig procent van het kippenvlees dat Overdevest onderzocht droeg een ESBL-bacterie. Volgens de arts-microbioloog is de aanwezigheid van de bacterie op het vlees een gevolg van overmatig antibioticagebruik in de veehouderij. Naast kippenvlees dragen rundvlees en rauwe groenten ook vaak ESBL-bacteriën. Wanneer het eten niet goed gebakken of gekookt wordt, kan de eter besmet raken met de ESBL-bacterie. 
 
Eenmaal besmet kunnen de ESBL-bacteriën de darmen ‘gedurende jaren koloniseren’, aldus Overdevest. Dit is voor gezonde mensen niet gevaarlijk, maar voor ouderen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en zieken wel. Deze mensen belanden vaak in het ziekenhuis wanneer zij een infectie oplopen, omdat de reguliere antibiotica bij hen niet meer werken. In het ziekenhuis moeten zij dan via een infuus met specialistische antibiotica behandeld worden. 
 
© Nationale Zorggids