Normal_pvda

(Novum) - De PvdA-top kan opgelucht ademhalen. Het partijcongres heeft het de geplaagde partijleider Diederik Samsom zaterdag en zondag niet echt moeilijk gemaakt. Een gevreesde clash over de vrije artsenkeuze bleef uit. Senator Ruud Koole, een van Samsoms interne criticasters, slaagde er niet in een hogere plaats op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen af te dwingen.

Daarmee is het congres voor Samsom goed afgelopen. Hij wilde zelf na afloop niet spreken van opluchting. "Het was een mooi congres en ik ben tevreden met de manier waarop het is verlopen", zei Samsom.

De belangrijkste hobbel werd al in de ochtend genomen. Een motie die in alle gevallen een volledig vrije artsenkeuze eiste, werd verworpen door het congres. De motie had - als zij was aangenomen - een groot probleem opgeleverd voor Samsom, die in het regeerakkoord heeft ingestemd met een inperking van de vrije artsenkeuze. Volgens het partijbestuur vroeg de motie iets wat 'feitelijk onmogelijk' is.

De kwestie rond de vrije artsenkeuze kwam half december prominent op de politieke agenda toen een wetsvoorstel dat die keuze inperkt in de Eerste Kamer sneuvelde, mede door de tegenstem van drie PvdA-senatoren. Het kabinet kwam er kortstondig door in crisis. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid schrijft nu aan een nieuw wetsvoorstel dat opnieuw door zowel de Tweede als de Eerste Kamer wordt behandeld.

Nadat de kou rond de vrije artsenkeuze uit de lucht was en ook Koole te weinig steun kreeg van het congres, was het de beurt aan Samsom om het congres toe te spreken. Hij riep zijn partijgenoten op in aanloop naar de zo belangrijke Statenverkiezingen op 18 maart vastberaden te zijn. Hij riep de achterban ook op vertrouwen te hebben dat de veranderingen als gevolg van het kabinetsbeleid goed gaan uitpakken voor het land. Hij verdedigde de samenwerking met de VVD en roemde de prestaties van de PvdA-bewindslieden.

Samsom besteedde weinig woorden aan andere partijen, maar haalde wel in een zin uit naar CDA en D66, die volgens hem het mes willen zetten in de zorg, in de lerarensalarissen en in uitkeringen. "De verkiezingen gaan tussen partijen die het herstel mogelijk hebben gemaakt en partijen die het herstel in de knop willen breken door extra te bezuinigen op de sociale zekerheid of zorg."