Onderzoekers in het VUmc weten sinds 2010 dat cellen in het lichaam met elkaar 'communiceren' door uitwisseling van korte stukjes genetisch materiaal (microRNA’s), verpakt in kleine blaasjes (exosomen). Nu hebben ze ook ontdekt hoe dit werkt: de microRNA’s die de cel uit moeten, krijgen een label 'buiten gebruik'. Deze ontdekking kan in de toekomst leiden tot een minder vervelende diagnose-methode dan nu gebruikt wordt bij patiënten met prostaatkanker. Dat meldt het VUmc.
De onderzoekers willen deze bevindingen inzetten om tot een simpelere en wellicht betere en snellere diagnose te komen voor een grote groep prostaatkankerpatiënten. Biomedisch onderzoeker Michiel Pegtel: 'Op dit moment kunnen we alleen met invasieve biopten bepalen of een tumor tot het agressieve type behoort en dus behandeling vereist. Echter een zeer grote groep heeft een niet-agressieve tumor, die geen behandeling vereist en een test op bijvoorbeeld exosomen in de urine zou een uitkomst kunnen zijn.'
De eerste resultaten bevatten aanwijzingen dat de labeltjes aan de microRNA’s in urine-exosomen inderdaad in staat zijn om prostaatkankerpatiënten te onderscheiden van gezonde individuen. Uit toekomstig onderzoek zal nu moeten blijken of dergelijke methodes ook in de kliniek toepasbaar zijn om onderscheid te maken tussen een agressieve en niet-agressieve tumor.
© Nationale Zorggids