Hooikoorts heeft een negatieve invloed op de rijvaardigheid van patiënten. Het effect van de symptomen van hooikoorts op de rijvaardigheid kunnen overeenkomstig zijn met een alcoholpromillage van 0,05, vergelijkbaar met de consumptie van twee tot drie glazen alcohol. Hooikoortsmedicatie herstelde de rijvaardigheid voor een groot gedeelte weer. Dit meldt Maastricht UMC+.
NZG
Hooikoorts beïnvloedt rijvaardigheid
-"Met name mensen van wie de rijvaardigheid door andere factoren al beïnvloed kan zijn, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes, moeten daarom extra alert zijn," zegt de Maastrichtse KNO-arts prof. dr. Bernd Kremer.
Vergelijkbaar met alcohol
Voor de studie ondergingen twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen allereerst een placebo neusspray toegediend en vervolgens werden met een andere spray allergische symptomen opgewekt. Tevens werd de rijvaardigheid onderzocht na behandeling met anti-allergische medicatie. Via speciale meetapparatuur kon met een lesauto, inclusief instructeur, de afwijking van de ideale lijn worden gemeten. Wanneer hooikoortssymptomen werden opgewekt bleken mensen een aanzienlijk grotere afwijking op de weg te vertonen dan wanneer de placebo werd toegediend. De kans op ongevallen stijgt daarmee en de afwijking was onder bepaalde omstandigheden zelfs vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05, de wettelijk toegestane norm in veel landen.
Advies
Door het toedienen van hooikoortsmedicatie kon de rijvaardigheid van patiënten voor een groot gedeelte worden hersteld. Projectleider Kremer, die samen met dr. Eric Vuurman en andere onderzoekers van de faculteit Psychologie van de Universiteit Maastricht het onderzoek heeft uitgevoerd, ziet daarom een belangrijke taak voor artsen weggelegd: "Wat we met dit onderzoek namelijk willen aangeven is dat artsen er extra alert op moeten zijn dat ze niet alleen patiënten goed informeren over de risico's van hooikoorts, maar daarnaast ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen."
© Nationale Zorggids