Normal_mri-philips

De eerste onderdelen van het eerste high-field MRI-geleide radiotherapiesysteem ter wereld zijn geinstalleerd in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het nieuwe apparaat maakt het mogelijk om gelijktijdig radiotherapie toe te passen en een MR-beelden te maken. De behandeling van kanker wordt daardoor veel preciezer. Dit meldt het ANP.

De nieuwe machine kan uiterst gedetailleerde MRI (magnetic resonance imaging) beelden maken van tumoren en het omliggende gezonde weefsel tijdens de bestraling van een patiënt. Dat betekent dat artsen tijdens de radiotherapie de toediening realtime kunnen aanpassen. Het apparaat maakt dus een veel preciezere behandeling mogelijk. Tevens worden er zo wellicht minder bijwerkingen gegenereerd en is er een mogelijkheid dat een preciezere behandeling een therapeutische verhoging van de dosis mogelijk maakt. 
 
De eerste onderdelen werden op 5 april via een kraan door het plafond van de radiologische afdeling van het UMC Utrecht geinstalleerd. De komende maanden zullen andere onderdelen geleverd worden. Daarna zal er een programma van non-klinische tests volgen. 
 
"Zeer gerichte behandelingen worden van essentieel belang in de strijd tegen kanker, en samen met onze partners zullen we dan ook nog sterker inzetten op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen op het gebied van interventieoncologie," aldus Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare, medeontwikkelaar van het nieuwe apparaat. "De installatie van de eerste generatie van dit MRI-geleide bestralingssysteem in het UMC Utrecht is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een innovatie die uiteindelijk een wezenlijk verschil moet gaan maken in de kankerzorg."
 
© Nationale Zorggids