Normal_logo_vumc

De afdeling radiotherapie van VUmc maakt gebruik van 3D-printers om betere hulpmiddelen te maken voor de bestraling van tumoren. De tumor wordt zo effectiever bestreden. De hulpmiddelen worden gemaakt op basis van een vaak al beschikbare CT-scan. Dit is voor de patiënt minder belastend. Dat meldt het VUmc.

Om oppervlakkige tumoren te kunnen bestralen wordt soms gebruik gemaakt van ‘opbouw’ materiaal, een kunstmatige ophoging van de huid om de dosering op de juiste plek te krijgen. Deze materialen worden op maat gemaakt.

Medewerkers van de afdeling radiotherapie VUmc hebben informatie uit een CT-scan omgezet in printbare 3D-informatie waarmee deze bestralingshulpmiddelen veel efficiënter kunnen worden gemaakt. De CT-scan is immers beschikbaar en de patiënt hoeft dus geen extra afspraak te maken voor het maken van deze hulpmiddelen. De nieuwe middelen zijn ook veel preciezer: 3D printen is nauwkeurig tot op 0,1 mm. Omdat de hulpmiddelen op de CT-scan worden ingetekend, kan de arts nu doelgerichter deze hulpmiddelen positioneren. Vooral huidtumoren rond neus, ogen en oren kunnen met deze techniek nauwkeuriger worden behandeld.

De 3D printers kunnen ook botstructuren bij tumoren aangeven. Zo is de techniek onlangs succesvol gebruikt als ondersteuning bij een complexe robotgestuurde operatie waarbij een fysieke 3D-weegave van schedel en tumor wenselijk was.

© Nationale Zorggids