Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht heeft gisteren voor de eerste keer in Nederland de kleinste draadloze pacemaker ter wereld ingebracht: de Micra™ transcatheter pacemaker van Medtronic. Dat meldt het St. Antonius.
De implantatie is onderdeel van een wereldwijde registratiestudie, waarbij in het komende jaar maximaal 780 patiënten in 50 ziekenhuizen de Micra geïmplanteerd zullen krijgen om de effectiviteit van deze mini-pacemaker te onderzoeken. Naast het St. Antonius zijn ook het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven bij deze studie betrokken.
De Micra is niet veel groter dan een vitaminepil en weegt twee gram. Het kleine apparaatje wordt in zijn geheel in het hart gebracht met behulp van een catheter via een ader in de lies. Vervolgens wordt de mini-pacemaker met haakjes in het hart vastgemaakt. Via een elektrode aan het uiteinde van het apparaatje worden stroomstootjes afgegeven om de hartslag op peil te houden.
Volgens cardioloog Lucas Boersma, die de eerste implantatie uitvoerde, is de nieuwe technologie een belangrijke stap voorwaarts voor patiënten, die sneller herstellen en eerder naar huis kunnen na het plaatsen van deze mini-pacemaker. De Micra zit direct in het hart en heeft dus niet langer een draad nodig om verbinding met het hart te maken. In tegenstelling tot de traditionele implantatiemethode voor pacemakers is er geen chirurgische ingreep bij de schouder meer nodig. Deze twee aspecten verminderen de kans op complicaties zoals een bloeding of infectie aanzienlijk. Een ander voordeel van de Micra is dat de pacemaker niet meer zichtbaar is onder de huid.
Een pacemaker wordt geplaatst bij mensen met bepaalde hartritmestoornissen, in de meeste gevallen als het hartritme te traag is. Het hart is dan niet in staat voldoende zuurstofrijk bloed in het lichaam rond te pompen.
© Nationale Zorggids