(Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) overweegt om op etiketten van rund- en kalfsvleesproducten te waarschuwen voor het gevaar van de ESBL-bacterie en ze te voorzien van een bereidingsadvies. Dat heeft de minister dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur.
De bewindsvrouw wil echter eerst het onderzoek van de Consumentenbond over de bacterie goed bestuderen, voordat ze een besluit neemt over een dergelijke verplichting. Er is namelijk nog veel onbekend over de verspreiding van de ESBL-bacterie, zei Schippers. Die zou zich niet alleen via vlees verspreiden.
"Ik sluit helemaal niet uit dat we ook de etikettering van rundvlees en kalfsvlees zullen aanpassen", zei Schippers. "Maar ik heb eerst gegronde argumenten nodig." Uit het onderzoek van de Consumentenbond bleek dat veertig procent van het kalfsvlees en dertien procent van de biefstukken is besmet met de ESBL-bacterie. Die bacterie kan ervoor zorgen dat antibiotica niet meer werken.
Het onderzoek naar de verspreiding van de bacterie heeft wat Schippers betreft 'absolute prioriteit'. Op basis daarvan wil zij 'aanvullende maatregelen' nemen om de verspreiding terug te dringen. Schippers herhaalde haar advies om rundvlees goed te verhitten en om hygiëne in de keuken in acht te nemen. "Dat is het meest effectief om problemen te voorkomen."
Marianne Thieme (PvdD) was niet tevreden over het antwoord van Schippers. "Welke argumenten heb je nog nodig?" Voor vlees moet het heel normaal zijn om te waarschuwen dat mensen er doodziek van kunnen worden, stelde zij. "Er is genoeg reden om aan te geven dat er een risico aan zit." Dat Schippers dat nog niet van plan is, noemde zij een 'kwalijke zaak'.
Van de ESBL-bacterie worden mensen niet direct ziek, maar de bacterie kan zich wel in het lichaam nestelen en later tot een infectie leiden die lastig met antibiotica te behandelen is. Op kippenvlees wordt al gewaarschuwd voor bacteriën.