(Novum) - Coassistenten worden steeds vaker seksueel geïntimideerd door artsen. In 2007 zei nog 35 procent van de geïntimideerde coassistenten dat een staflid of specialist hier een aandeel in had, nu is dat 56 procent. Dat concludeert het KNMG Studentenplatform uit een enquête onder bijna veertienhonderd geneeskundestudenten.
Bijna een kwart van de vrouwelijke coassistentes heeft op het werk met seksuele intimidatie te maken gehad. Als ook mannen worden meegerekend werd 18,4 procent geïntimideerd. Dat is iets minder dan In 2006 toen nog 21 procent werd geïntimideerd. Faculteiten en ziekenhuizen moeten volgens het platform beter hun best doen om een veilige leeromgeving te creëren.
Coassistenten die seksueel worden geïntimideerd zijn in 93,8 procent van de gevallen vrouw. Twee derde van de geïntimideerde coassistenten geeft aan dat opmerkingen worden gemaakt over het uiterlijk. Volgens de helft worden ook tijdens medische handelingen seksueel getinte opmerkingen gemaakt. Zo merkte een chirurg tegen een coassistent die een urinekatheter inbracht bij een patiënt op dat ze er 'echt voor ging'. "Je mag die van mij ook wel eens vasthouden."
Van de geïntimideerde coassistenten geeft 27,5 procent aan dat er sprake is van ongewenst lichamelijk contact. Bijna veertig procent krijgt persoonlijke vragen over seksualiteit en liefdesleven en 6,9 procent wordt via telefoon of internet benaderd.
Bijna zestig procent werd geïntimideerd door een patiënt en ruim 56 procent door een arts. Een deel werd dus door beide geïntimideerd.
Slechts 17,2 procent zegt er direct iets van als zij worden geïntimideerd. Elf procent loopt weg, 27 procent gaat over op een ander onderwerp en een kwart maakt er een grap over. In dertien procent van de gevallen wordt het bij de werkgever gemeld.
Van de geïntimideerde coassistentes geeft 87 procent aan het incident niet ernstig genoeg te vinden en daarom geen melding te doen. Vijf procent is bang dat hun naam bekend wordt en acht procent wil niet dat de dader weet dat er een melding is gemaakt. Negen procent geeft aan dat hun coschap toch niet lang meer duurt. Elf procent weet niet of ze het bij het ziekenhuis of bij de faculteit moeten melden.
Faculteiten moeten volgens het platform meer aandacht geven aan de omgang met seksuele intimidatie. Het platform wijst erop dat maar een derde van de respondenten weet waar ze seksuele intimidatie kunnen melden. Ook moet de werkomgeving veiliger worden.