Medisch Personeel

DEN HAAG (Novum) - De werking van de ontlastingstest die het ministerie van Volksgezondheid later dit jaar wil gebruiken voor een landelijk onderzoek naar darmkanker is niet klinisch bewezen. Dat heeft de Gezondheidsraad laten weten. De raad adviseert minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid te kiezen voor een test waarvan de werkzaamheid wel klinisch is bewezen.

Het darmkankeronderzoek, dat in september van start moet gaan, wordt gehouden onder ruim vier miljoen Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar. Mensen moeten met een plastic buisje een monster van de ontlasting nemen en dat opsturen. De monsters worden in een lab getest op bloedsporen, die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een tumor.

De Gezondheidsraad adviseert het ministerie nu om voor een pilotonderzoek dat gepland staat voor dit voorjaar te kiezen voor een test waarvan bewezen is dat hij werkt. Volgens de raad geldt dit niet voor de door het ministerie uitgekozen FOB Gold-test, maar wel voor de duurdere OC-Sensor. De raad adviseert ook om verder onderzoek te doen naar de FOB Gold, en deze test in het onderzoek te vergelijken met de OC-Sensor.

Een aantal hoogleraren maag-, darm, en leverziekten trok vorige maand in de Volkskrant al aan de bel over de FOB Gold. Ze noemden de test 'de Fyra onder de poeptesten' en een voorbeeld van 'goedkoop is duurkoop'. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat de OC-Sensor veel beter werkt. "Het gevaar bestaat dat de gekozen test veel minder gevoelig reageert", zei hoogleraar bij het UMC St Radboud Jan Jansen. Daardoor kunnen tumoren onopgemerkt blijven.

Minister Schippers zei in reactie op de uitlatingen van de hoogleraren dat er nooit zou zijn gekozen voor de FOB Gold als deze test niet van hoge kwaliteit was. Ze plaatste er wel een kanttekening bij. "Op ieder moment dat de kwaliteit toch tegenvalt kunnen we direct ingrijpen", aldus Schippers.