AMSTERDAM (Novum) - Veertig procent van de ziekenhuizen in Nederland heeft grote achterstand in het declareren van geleverde zorg. Nog niet de helft van de nota's van vorig jaar is binnen bij Achmea, bevestigt een woordvoerder van de zorgverzekeraar donderdag na berichtgeving daarover in NRC Handelsblad.
Zes van de 92 ziekenhuizen zijn volgens Achmea 'technisch in staat' om de in dit jaar geleverde zorg nu te factureren."Dat houdt in dat daar contracten mee gesloten zijn en prijslijsten bekend zijn en declaratiesystemen gereed", legt de zegsvrouw uit.
Verzekerden worden nu de dupe van die vertraging, denkt Achmea. "Verzekerden die begin januari een behandeling of medicijnen hebben gehad, krijgen soms nu pas de verrekening van het eigen risico onder ogen."
De ziekenhuizen kunnen volgens Achmea niet zonder het geld dat verzekeraars voorschieten. Vorig jaar is anderhalf miljard euro voorgeschoten. De verzekeraar maakt nu plannen de bevoorschotting te minderen.
"Als wij nu stoppen met het voorschieten van geld, dan kan het zo zijn dat er over een maand of twee een ziekenhuis omvalt omdat dat het financieel niet redt", aldus de woordvoerder. Het compleet stoppen van voorschieten is voor Achmea geen optie, omdat verzekerden dan ook gedupeerd raken, maar het gedeeltelijk stoppen van bevoorschotting behoort tot de mogelijkheden.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stelt in de krant dat de vertraging te maken heeft met de complexiteit in het declareren. Ook zou bij Achmea sprake zijn van 'de pot die de ketel verwijt', omdat er ook ziekenhuizen zijn die op tijd declareren maar vervolgens maanden niet uitbetaald krijgen door verzekeraars. Volgens de zegsvrouw van Achmea heeft die kritiek geen betrekking op hun bedrijf, maar gaat dat over andere verzekeraars.
Donderdag werd al bekend dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eist dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars strenger gaan controleren op declaraties. Bij de NZa komen veel klachten binnen over te hoge ziekenhuisrekeningen.