Normal_westfriesgasthuis_hoorn_logo

HOORN - Op het terrein van het Westfriesgasthuis in Hoorn is een nieuw centrum voor radiotherapie en oncologie gebouwd, waar jaarlijks meer dan duizend paitënten zullen worden behandeld.

Bij het ontwerp is er veel aandacht besteed aan het zo patiëntvriendelijk mogelijk maken van de behandelruimten. “De kwetsbare patiënt wordt door het ontwerp afgeleid van de medische apparatuur die in de ruimte staat,” zegt Hans Liscaljet, architect bij de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA), dat voor het ontwerp verantwoordelijk is. “Door het gebruik van grote raampartijen, op de natuur geïnspireerde kunstwerken en bijzondere verlichting heeft het centrum een prettige, ontspannen sfeer.”

Opmerkelijk aan het project is dat de bestralingsruimten bovengronds liggen. Hierdoor kan daglicht binnenkomen en hebben mensen in de wachtruimten zicht op de omgeving. Bouwkundig en architectonisch gezien was dit echter een grote uitdaging. Om buiten de betreffende ruimten het gezondheidsrisico door straling te voorkomen, zijn de betonnen muren van de bestralingsruimten zo’n drie meter dik gemaakt. Daarbij is geprobeerd de bestralingsruimten er niet als bunker uit te laten zien.

“We hebben gebruik gemaakt van een gang zonder deuren, die functioneert als een soort sluis. Zo voelen de patiënten zich niet opgesloten en blijven ze in contact met de omgeving,” aldus Liscaljet.

Het centrum voor radiotherapie en oncologie is een samenwerking van het Westfriesgasthuis en het VU medisch centrum. Het VUmc gaat de radiotherapie verzorgen. In het gebouw is ook de polikliniek oncologie Esperanz aanwezig, een samenwerkingsverband van het Westfriesgasthuis, het Zaans Medisch Centrum en het Waterland Ziekenhuis. De bouw van het radiotherapiecentrum startte in mei van vorig jaar en werd afgelopen oktober opgeleverd.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz