Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) staat vooral bekend als een virus dat gevaarlijk is voor jonge kinderen, maar het kan ook serieuze risico's met zich meebrengen voor ouderen. Het immuunsysteem van ouderen kan verzwakt zijn en vooral bij long- of hartziekten zijn ze vatbaarder voor infecties. Het RS-virus kan bij hen leiden tot ernstige luchtweginfecties zoals bronchitis en longontsteking.
Een groot probleem is dat de symptomen van het RS-virus bij ouderen vaak mild beginnen, met klachten zoals een verkoudheid of hoesten. Maar door de achteruitgang van hun longfunctie en verminderde weerstand kunnen deze milde symptomen snel verergeren tot ademhalingsproblemen. Daarnaast hebben veel ouderen al last van onderliggende aandoeningen zoals COPD, astma of hartfalen, die de impact van het RS-virus verder vergroten.
Longontsteking door het RS-virus kan leiden tot ziekenhuisopnames, en in ernstige gevallen zelfs tot de dood. In sommige studies wordt geschat dat het RS-virus verantwoordelijk is voor duizenden ziekenhuisopnames en sterfgevallen onder ouderen, vergelijkbaar met het jaarlijkse aantal sterfgevallen door griep. De meest ernstige gevallen komen voor in lage inkomenslanden, in landen met een hoog inkomen is sterfte door RSV zeldzaam, ook onder kinderen. RSV-uitbraken komen wereldwijd voor in verzorgings- en verpleeghuizen.
RSV-vaccin voor ouderen
Preventie is daarom essentieel. Hoewel er nog geen algemeen beschikbare vaccinatie is voor het RS-virus bij ouderen, wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van vaccins en behandelingen. Op 1 mei 2023 heeft het Europees Medicijnagentschap (EMA) het eerste RSV-vaccin voor volwassenen vanaf 60 jaar goedgekeurd. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin bij 83 procent van de mensen bescherming biedt tegen een ernstige ziekte van de lage luchtwegen door het RS-virus.
Daarnaast kunnen goede hygiënemaatregelen, zoals regelmatig handen wassen, het vermijden van grote groepen en direct contact met zieke mensen, helpen om besmetting te voorkomen.
Ernstige complicaties
Het RS-virus is dus niet alleen een kinderziekte. Ouderen lopen eveneens een aanzienlijk risico op ernstige complicaties, en het is belangrijk dat zijzelf en hun eventuele verzorgers zich bewust zijn van de gevaren en preventieve maatregelen treffen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky