Naast een aanwijzing, heeft Eerstelijnszorg in De Bilt ook een last onder dwangsom opgelegd gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Alle cliënten moeten namelijk worden overgedragen naar een andere zorgaanbieder, maar dat heeft Eerstelijnszorg niet gedaan. Dit meldt IGJ.
Op 29 mei moest Eerstelijnszorg stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Pas als de instelling voldoet aan alle normen uit de aanwijzing, mag zij weer zorg verlenen. Vooralsnog zijn er ernstige tekortkomingen die risicovol zijn voor de veiligheid van de cliënten. Zo is niet bij alle cliënten duidelijk welke zorgverlener, met welk deskundigheidsniveau wordt ingezet.
Gebrek aan certificaten en diploma's
Ook beschikt zorgpersoneel niet altijd over de juiste certificaten of diploma’s. En beleid over scholing ontbreekt. Eerstelijnszorg gebruikt verschillende vormen van rapportages en in sommige gevallen wordt de zorg zelfs mondeling overgedragen. Overzicht in de zorgverlening ontbreekt hierdoor. Het medicatiebeleid is tot slot ook niet op orde, waardoor ook hier risico’s ontstaan voor de veiligheid van cliënten.
Last onder dwangsom
Uit een toets op 30 en 31 mei blijkt dat Eerstelijnszorg nog altijd zorg verleent en deze niet heeft overgedragen. Ook voldoet de aanbieder van wijkverpleging nog niet aan de normen voor goede en veilige zorg. De IGJ wil afdwingen dat Eerstelijnszorg wel aan de aanwijzing gaat voldoen door een last onder dwangsom op te leggen, met een maximumbedrag van 10.000 euro. Als de organisatie binnen een week na het opleggen van de last onder dwangsom alsnog voldoet aan de last, hoeft ze geen dwangsom te betalen.
Eerder dreigde inspectie ook al met een boete omdat de aanbieder van verpleging en verzorging weigerde informatie te delen over cliënten en medewerkers.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky