De politie in de gemeente Hoeksche Waard heeft in april meer dan 30 meldingen ontvangen over telefonische oplichting van ouderen. Vooral 70-plussers zijn doelwit van babbeltrucs, waarbij soms tot wel duizenden euro’s per persoon afhandig wordt gemaakt. Bij de helft van de slachtoffers lukte het de daders gelukkig niet om hen daadwerkelijk op te lichten. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
De gemeente Hoeksche Waard telt relatief veel ouderen. Zij zijn kwetsbaarder op het internet en criminelen die zich voordoen als bankmedewerkers kunnen hen daar sneller van overtuigen. Volgens de politie kwamen hierover schrikbarend veel meldingen binnen, waarvan de helft gelukkig alleen een poging tot oplichting bleek. Sommige ouderen hebben echter duizenden euro’s minder op hun bankrekening staan.
Gooi de haak erop
Belangrijk voor ouderen om te onthouden is dat hun bank, de politie of andere instanties geen druk zullen uitoefenen om zo snel mogelijk te handelen. Mocht er sprake zijn van problemen met de bankrekening, dan kan een bank deze simpelweg (tijdelijk) blokkeren. Zijn er twijfels over iemands geloofwaardigheid, is het verstandig om de haak erop te gooien. “Zoek het juiste telefoonnummer van de bank, politie of overheidsinstantie en vraag of het klopt wat u is verteld. U kunt ook altijd uw bankkantoor of het politiebureau bezoeken en uw ervaring delen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky