Een kind verbruikt jaarlijks zo’n 300 kilo luiers per jaar. De zorg gebruikt ook nog eens 85 miljoen kilo aan incontinentiemateriaal. Slechts 15 miljoen kilo wordt gerecycled. MVO Nederland trekt aan de bel en noemt het aantal luiers en incontinentiemateriaal dat er jaarlijks doorheen gaat in Nederland “onvoorstelbaar veel”. Dit meldt MVO Nederland.
Er zijn veel ondernemers die op het probleem inspringen vanwege de maatschappelijke druk. Ook zijn er financieel aantrekkelijke alternatieven voor wegwerpluiers. Maar in de zorg is er te weinig urgentie, zegt MVO Nederland. Hoewel in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 stat dat de zorg de komende jaren 5 procent minder incontinentiemateriaal moet gebruiken, is er onvoldoende vraag naar wasbare luiers om deze op de markt te brengen. Het is niet financieel aantrekkelijk voor zorginstellingen en er ligt een ander alternatief klaar: luierproducenten zijn straks mogelijk financieel verantwoordelijk voor het recyclen van luiers.
Over de luierberg heen kijken
Bas Maier van MVO Nederland vindt dat een goed begin, maar er moet wat worden gedaan aan de grote hoeveelheden ongebruikte luiers die worden weggegooid. “Dus laten we kijken naar het stimuleren van alternatieven voor wegwerp, en doelen stellen voor hergebruik. Dan ontstaat er een markt waar de duurzaam ondernemer de oplossing kan brengen en we straks weer over de luierberg heen kijken.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky