Normal_close-up-of-hands-2021-08-27-11-05-10-utc-min__1_

Naar aanleiding van maatregelen die het demissionaire kabinet wil nemen in de ouderenzorg, hebben 46 ouderenzorgorganisaties gezamenlijk hun zorgen in een brandbrief gestuurd naar demissionair minister Conny Helder. “De voorgestelde overheidsmaatregelen en vooral de stapeling daarvan raken té erg en brengen de kern van de ouderenzorg in gevaar”, zegt André Kok, bestuurder van Opella. Dit meldt Skipr.

Volgens de zorginstellingen wordt de transformatie van de ouderenzorg een immense, maar mooie, uitdaging. Maar de vooruitgang wordt helaas tegengehouden door maatregelen zoals het inperken van het macrobudget, een schraal NZa-tarief, een richttarief dat geen recht doet aan de kostenstijging en inflatie in 2022-2023, verlaging van de vastgoed vergoeding, de normatieve huisvestingscomponent (NHC), versus de opgave voor verduurzaming van het vastgoed en het niet gecompenseerd krijgen van stijgende loonkosten. “En dan gaat het niet meer."
 
“Wij willen dat de zorg, ondanks schaarste, ook in de toekomst bestaat uit een mooie mix van aandacht voor mensen, zelfredzaamheid, participatie aan de maatschappij en kwaliteit”, vervolgt Kok. “Hoewel de uitdaging zeer fors is, geloven we dat het kan. Onze organisaties en onze mensen zetten zich hier dagelijks voor in.”

Subsidie confettie

In de brandbrief vragen de organisaties onder meer “om voor Prinsjesdag de geplande kortingen op het macrobudget van tafel te halen en ook de stijgende loonkosten volledig te compenseren”. Ook moet de subsidie confetti stoppen, en moet geld structureel richting de sector. Hierdoor zal er minder administratie zijn, wat zal zorgen voor minder werkdruk. 
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch