Normal_utrecht

Groene plekken in de stad waar je kunt ontspannen, bewegen, spelen en ontmoeten zijn belangrijk voor gezond stedelijk leven. Maar de ruimte voor deze groene plekken staat steeds meer onder druk. Hanneke Kruize, verbonden aan RIVM en lector Gezonde Stedelijke Ontwikkeling aan Hogeschool Utrecht, zoekt naar manieren om stedelijke verdichting te combineren met gezond stedelijk leven voor iedereen. Zij hield op 16 december 2022 hierover haar openbare les. Dit meldt het RIVM. 

 

“Groene ruimte in de stad zal zeker niet toenemen in de komende jaren", verwacht Hanneke Kruize. “Openbaar groen – zoals bomen, parken, natuurspeelplaatsen, openbaar toegankelijke sportvelden en tuinen – staat onder druk, de verstening rukt op. We bouwen in een heel rap tempo compacte woonomgevingen voor de komende decennia. Als we op die plekken nu geen ruimte inbouwen voor gezond stedelijk leven, is dat voor de komende decennia en voor komende generaties ook niet meer mogelijk. Zien we wel voldoende de urgentie hiervan in?”

Hoe leefbaar wordt de compacte stad?

“Ik vraag me af hoe leefbaar het straks is om in die compacte woonomgevingen te wonen, met zoveel mensen op een klein oppervlak”, vervolgt Kruize. “Waar gaan deze mensen heen als ze even een rondje willen hardlopen of een ommetje willen maken? Waar kunnen de kinderen straks buitenspelen? Wat als je tijdens of na een drukke werkdag even een moment voor jezelf wilt hebben, zijn er dan plekken in de buurt waar je tot rust kunt komen? Ik maak me daar echt zorgen over.”

Groen is goed voor de gezondheid

“Groen draagt bij aan een betere fysieke en mentale gezondheid, blijkt uit een kennisbundeling van het RIVM. Juist ook voor mensen die meer tijd dichtbij huis doorbrengen, zoals kinderen, ouderen en mensen met een lagere sociaal-economische positie”, zegt Hanneke Kruize. “Uitzicht op groen en verblijf in het groen draagt bij aan stressvermindering, ontspanning en je beter kunnen concentreren. Dat is hard nodig gezien het grote aantal Nederlanders met burn-out, psychische en stressklachten. Groen kan ook bijdragen aan meer bewegen en zodoende het tegengaan van overgewicht, aan meer sociale contacten in de buurt, verkoeling op warme dagen, grotere biodiversiteit en een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat.”

Door: Nationale Zorggids