Ouderen en gehandicapten die gebruik maken van speciaal vervoer vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), moeten per ingang van 1 oktober rekening houden met nieuwe regels. Het vervoer wordt vanaf dat moment uitgevoerd door een nieuwe aanbieder, Citax uit Tiel. Cliënten betalen nu nog per rit maar gaan straks per kilometer betalen, iets wat niet duidelijk is uitgelegd. Dit meldt BN De Stem.
Het kilometertarief is iets waar veel mensen vragen over hebben. Het instaptarief is 1,21 euro en kent een kilometerprijs van 0,28 eurocent. Alles boven de dertig kilometer wordt verhoogd naar 1,43 euro per kilometer. Deze informatie, per brief naar Wmo-vervoerspashouders verstuurd, leidde tot onrust omdat sommige zorginstellingen verder dan dertig kilometer bij de mensen vandaag liggen.
Onduidelijk geformuleerd
Wethouder Ben van Assche uit Terneuzen geeft toe dat de brief duidelijker geformuleerd had moeten worden. “Het hogere kilometertarief geldt alleen voor reizen van meer dan dertig kilometer buiten Zeeuws-Vlaanderen en niet binnen Zeeuws-Vlaanderen.” Er zijn meerdere nieuwe zorginstellingen opgenomen in het contract met vervoersaanbieder Citax. Alle Zeeuwse ziekenhuizen, psychiatrische instelling Emergis in Kloetinge, Visio oogzorg en Gardeslen in Goes behoren nu tot het pakket.
Omdat inwoners van Zeeland over de grens in België soms dichter bij een ziekenhuis zitten, is vervoer naar het Universitair Ziekenhuis in Gent opgenomen in het Wmo-vervoer. Voor andere ziekenhuizen over de grens in België geldt dat er geen afspraken zijn gemaakt. “Zeeland heeft geen universitair ziekenhuis, UZ Gent is het dichtstbijzijnde”, zegt Van Assche. Meer ziekenhuizen worden er voorlopig niet toegevoegd aan de lijst, maar hij zegt dat de wijzigingen nauwkeurig gevolgd worden.
Door: Redactie Nationale Zorggids