Normal_normal_muziek__noten__instrument

Muziek heeft een sterke invloed op ons brein, en daarmee ook op onze maatschappij. Die invloed is raadselachtig, maar wel een feit. Dat heeft consequenties voor onderwijs en zorg.  Neurowetenschapper en musicus Ben van Cranenburgh doet in zijn boek “Muziek en brein: over de kracht van muziek” maatschappelijke aanbevelingen voor onder meer zorgverleners. Dit meldt Stichting ITON.

In de neurowetenschappen is veel onderzoek gedaan over de rol van de hersenen bij muziek. Echter, wetenschappers hebben soms weinig ervaring als actief musicus, ze hebben de muziek niet “van binnenuit” kunnen verkennen. Dat kan leiden tot zinloze of misplaatste uitspraken als “Muziek zit rechts” en “Iedereen is muzikaal”. Dit boek geeft nuances en een krachtige onderbouwing.
 
Bevindingen over muziek en brein kunnen verregaande praktische implicaties hebben. Zo blijkt dat bij degeneratieve aandoeningen van ons brein (zoals dementie) “eilanden van intacte functies” kunnen bestaan. Vaak betreft dit muziek. Dementie-patiënten kunnen door muziek weer tot leven gewekt worden. Soms worden zelfs bepaalde vaardigheden geaccentueerd.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids