Normal_stemlokaal__verkiezingen__stemmen

Slechts 26 procent van de ouderen heeft vertrouwen in de lokale politiek. Dat blijkt uit een enquête die het Nationaal Ouderenfonds, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing van 21 maart, heeft gehouden onder het Ouderenpanel. De deelnemers konden op meerdere stellingen over de lokale politiek en het effect van hun stem reageren, zo meldt het Nationaal Ouderenfonds. 

Hoewel meer dan 40 procent van de deelnemers aangeeft goed op de hoogte te zijn van de politieke situatie in hun gemeente, voelt maar 20 procent zich daadwerkelijk gehoord door de lokale politici.

De overgrote meerderheid van de ondervraagde ouderen gaat stemmen: 85 procent stemt zeker, 10 procent weet het nog niet en slechts 5 procent stemt niet. Van de mensen die niet gaan stemmen, noemen de meesten als reden dat het volgens hen niet uitmaakt of ze wel of niet gaan stemmen. Ongeveer een vijfde stemt principieel niet.

Van de ouderen die gaan stemmen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen, doet bijna 95 procent dat elke vier jaar. Ruim een derde van hen is van plan om op dezelfde partij te stemmen als tijdens de landelijke verkiezingen. Op de lange termijn zijn er maar weinig ouderen die altijd hetzelfde stemmen: ruim twee derde van de deelnemers heeft in zijn of haar leven op zeker twee tot vijf verschillende partijen gestemd.

De voornaamste redenen om op een partij te stemmen zijn voor de deelnemers de standpunten van die partij, gevolgd door vertrouwen in de partij. 11 procent stemt op de partij van zijn/haar keuze uit onvrede over de huidige gemeenteraad.

Ouderen blijken niet graag om hulp te vragen bij het stemmen. 8 procent van de respondenten heeft fysieke beperkingen die hem/haar belemmeren om naar de stembus te gaan. Bijna de helft van hen geeft aan wél graag hulp te willen om bij de stembus te komen, maar het vervelend te vinden om hierom te moeten vragen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids