Logo_saxenburgh

Ernstig demente ouderen die in een verpleeghuis van de Saxenburgh Groep verblijven hebben straks minder last van vrijheidsbeperkende maatregelen. De verpleeghuizen gaan vooral scherper letten op het nut van een maatregel en kijken naar minder ingrijpende oplossingen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Specialist ouderengeneeskunde Marianne Dijkhuis denkt dat er vaak te voorzichtig wordt omgesprongen met ouderen. Er heerst onder medewerkers vooral de angst dat een oudere valt en daar ernstige verwondingen van oploopt. Maar volgens haar is dat negen van de tien keer niet het geval. Daarom gaan medewerkers binnen de organisatie scherper letten op de noodzaak van een vrijheidsbeperkende maatregel.

“Dat betekent dat gekeken wordt naar oplossingen die minder ingrijpend zijn voor een bewoner. Ook dementerende ouderen hebben recht om regie over hun eigen leven te houden. Vrijheid en privacy dragen ook voor deze mensen bij aan de kwaliteit van leven”, aldus Dijkhuis.

Medewerkers van de Saxenburgh Goep verpleeghuizen krijgen momenteel extra scholing. Familieleden van ernstig demente ouderen krijgen bovendien de mogelijkheid om samen met de zorgverlener een behandelroute te kiezen.

Een voorbeeld van een vrijheidsbeperkende maatregel is de zorgpyjama. Een pyama die de oudere zelf niet kan uittrekken. Ook de rolstoel met een blad ervoor is een maatregel en deze zorgt ervoor dat een oudere niet zomaar uit de rolstoel kan. Dit gebeurt in gevallen dat iemand vergeet dat hij of zij niet meer goed kan lopen.

Door: Redactie Nationale Zorggids