Een derde van alle patiënten in de laatste levensfase krijgen onnodige medische behandelingen zoals opname op de intensive care, chemotherapie of reanimatie. Uit het grootschalige Australisch onderzoek blijkt dat medische professionals patiënten in hun laatste levensfase te lang doorbehandelen. De onderzoekers bekeken hiervoor 38 internationale studies, waaronder een Nederlandse studie. In totaal zagen ze gegevens in van zo’n 1,2 miljoen patiënten. Dat meldt de Volkskrant.
Uit een eerder uitgevoerd Nederlands onderzoek blijkt dat overbehandeling hier minder vaak voorkomt. Dit omdat terminale kankerpatiënten veelal thuis zijn en niet in het ziekenhuis. Toch herkent hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp zich in de conclusies van het nieuwe onderzoek. Wel is het lastig om overmatig behandelen vast te stellen. “Wanneer iemand is overleden is het makkelijk praten dat een bepaalde behandeling niet moest worden ingezet. Daarom moeten behandelaars vooraf goed spreken met een patiënt over de kleine kans van slagen van een behandeling. Dat is ook uitvoerig beschreven in de recente richtlijn voor reanimatie”, zegt Westendorp.
Volgens hoogleraar medische oncologie Kees Punt komt het in Nederland niet vaak voor dat een patiënt (tegen zijn wil) wordt doorbehandeld, met name bij de behandeling van kanker. Hij denkt dat Nederlanders het meer gewend zijn om als arts en patiënt met elkaar te praten over de dood. Toch denkt hoogleraar Westendorp dat er artsen zijn die onterechte behandelingen uitvoeren omdat ze óf positief zijn óf er alles aan gedaan willen hebben. Soms is overbehandeling te wijten aan naasten die er alles aan willen doen om hun familielid, partner of vriend in leven te houden.
Westendorp wil dat er in Nederland meer gesprekken plaatsvinden over ‘een mooie dood’. Ondanks dat de mogelijkheden tot euthanasie steeds meer besproken worden, ziet hij vaak angst en ontkenning als het over de dood gaat.
© Nationale Zorggids