Logo_marente_logo

Maandagmiddag om 16:30 bieden medewerkers van zorginstelling Marente de uitslag van de referendum-enquête aan. Medewerkers worden bedreigd met gedwongen ontslag. Met deze enquête willen de zorgmedewerkers laten zien dat ze het sociaal plan dat is opgesteld met de kleine bonden niet steunen. Dit meldt FNV. 

“We zijn de referendum enquête gestart omdat we er van overtuigd zijn dat er geen draagvlak voor het sociaal plan is,” zegt medewerker en actief FNV-lid Ageeth. “Het is bizar om collega’s uit de zorg te willen ontslaan terwijl er extra geld beschikbaar is. De afgelopen week zijn de Marente medewerkers gevraagd hun mening te geven over het sociaal plan en de inzet van het extra geld. Morgen wordt de uitslag bekend gemaakt.”

De FNV is de referendum-enquête gestart omdat de Raad van Bestuur van Marente het op een akkoordje heeft gegooid met de kleine bonden voor een nieuw sociaal plan. In het sociaal plan hebben de kleine bonden ingestemd met gedwongen ontslag. Marente weigert de plannen met de grootste vakbond FNV te delen. “We weten dus niet wat Marente van plan is en hoe dit gaat uitpakken. Dat is absurd, het gaat hier om veel mensen, en gevolgen voor zorgmedewerkers en kwetsbare cliënten. Een jaar geleden hebben Marente medewerkers georganiseerd in de FNV de directie nog een zwartboek overhandigd omdat door de werkdruk goede kwalitatieve zorg onder druk staat. Bovendien is er extra geld voor de zorg beschikbaar. Dat moet natuurlijk eerst worden ingezet”, zegt Reinier Engelen van FNV.

Medewerkers uit het hele land voeren al geruime tijd actie om de kwaliteit van zorg en werk in de verpleeghuizen en thuiszorg niet te laten lijden onder de bezuinigingsplannen van het kabinet. Onlangs maakte de FNV afspraken met Staatssecretaris Van Rijn en de VNG voor betere zorg. Zo is er 210 miljoen extra beschikbaar gesteld voor een zinvolle dagbesteding, welzijn en vermindering van de werkdruk. Ook is er afgesproken dat er een bezettingsnorm voor de verpleeghuizen komt. Op 10 maart komen de zorgmedewerkers in Bunnik bij elkaar om te besluiten wat er in de aankomende cao VVT beter moet worden afgesproken om goede zorg te kunnen verlenen.

©Nationale Zorggids