Al decennia lang worden tweelingen van alle leeftijden bestudeerd voor genetisch onderzoek, maar op het moment is juist de oudere generatie tweelingen in trek onder onderzoekers. Tweelingen vanaf 70 jaar kunnen veel betekenen voor onderzoek naar Alzheimer en in hoeverre de ziekte erfelijk is of niet. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Professor Dorret Boomsma wil graag onderzoeken waarom oudere tweelingen het nog zo goed doen. Om te onderzoeken of Alzheimer genetisch bepaald is, is zij daarom op zoek naar twee-eiige tweelingen in de leeftijd vanaf 70 jaar. Al zo'n honderd tweelingen zijn door een scanner gegaan. Er wordt in het onderzoek van Boomsma gekeken waarom de een wel en de ander geen problemen met het geheugen ontwikkelt.
Al vanaf 1987 doet het Nederlands Tweelingregister een van de grootste en langstlopende onderzoeken naar tweelingen. In de onderzoeken wordt gekeken naar wat wel en wat niet genetisch bepaald is. Voor het onderzoek is het van belang dat beide personen op hetzelfde moment de baarmoeder hebben gedeeld, maar niet honderd procent identiek zijn. Daarom zijn twee-eiige tweelingen een belangrijke groep voor dit genetische onderzoek.
Zo'n dertig jaar geleden werd nog weinig waarde gehecht aan erfelijke factoren in het gedrag van mensen. “Als kinderen gedragsproblemen kregen zoals autisme of ADHD, werd dat vooral gezien als een probleem dat ontstond vanuit de omgeving. We weten nu dat erfelijkheid bij beide aandoeningen een grote rol speelt”, zegt professor Boomsma. Met het onderzoek onder oudere tweelingen hoopt ze nu ook antwoorden te vinden op de genetische factoren die gemoeid zijn bij Alzheimer.
© Nationale Zorggids