Logo_rug-rijksuniversiteit-groningen

Dat de inwoners in krimpregio's een slechtere gezondheid hebben dan inwoners in andere gebieden, komt vooral door de steeds verder oplopende leeftijd van de mensen.  Dit blijkt uit analyse van het WoonOnderzoek Nederland (WoON) dat de Rijksoverheid periodiek uitvoert. Leeftijd en sociaaleconomische omstandigheden zijn de belangrijkste redenen voor een minder goede gezondheid. Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De gegevens van ruim 130.000 Nederlanders die meewerkten aan het onderzoek zijn geanalyseerd. Aletta Dijkstra en haar collega's van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten de relatie tussen de mate van gezondheid en woongedrag en woonwensen. Uit de analyse bleek dat inwoners in krimpregio's minder snel verhuizen en dat hierdoor de leeftijd in deze regio's hoger kan uitvallen dan buiten de krimpgebieden.

Vooral jonge inwoners kiezen ervoor om de krimpregio te verlaten en naar een andere plek te verhuizen. Ook waren zij in de gemeten periode tussen 2002 en 2006 in betere gezondheid dan de inwoners die niet gingen verhuizen.

Toch concluderen Dijkstra en haar collega's van de Rijksuniversiteit Groningen dat selectieve migratie (verhuizing van gezonde mensen uit- en ongezonde mensen naar de krimpregio's) nauwelijks effect heeft op de slechtere gezondheid in deze gebieden. Vooral sociaaleconomische verschillen en leeftijdsopbouw zorgen ervoor dat inwoners in krimpgebieden in het algemeen een slechtere gezondheid hebben dan mensen die buiten de krimpzone wonen.

© Nationale Zorggids