De brandweer redt ieder jaar levens door uit te rukken voor reanimatie bij een hartstilstand. Over het algemeen zijn zij een stuk eerder ter plekke dan het ambulancepersoneel. Om nog meer levens te kunnen redden, moeten volgens experts ook burgers gaan helpen bij reanimatie. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
In de meeste regio’s in Nederland rukt de brandweer uit bij een hartstilstand. Dit betekent veel tijdwinst, want in ons land zijn er meer brandweerkazernes dan ambulanceposten. Het ambulancepersoneel moet binnen vijftien minuten ter plekke zijn, de brandweerlieden binnen zes minuten.
Ruud Koster en Steffie Beesems van het AMC Arrest doen onderzoek naar de inzet van AED’s, de apparaten die een tot stilstand gekomen hart weer op gang kunnen brengen met behulp van een schok. De inzet van de brandweer werpt duidelijk zijn vruchten af, constateren zij. “De tijd waarin hulp ter plaatse komt is korter geworden en dat is winst. Het gaat allemaal om de vriendschappelijke wedstrijd tussen hulpdiensten: wie is er als eerste.''
Als ook getrainde Nederland optreden bij hartaanvallen, dan kan de winst nog groter zijn. Via de app HartslagNu kunnen zij opgeroepen worden. De app laat hen vervolgens de route naar de dichtstbijzijnde AED zien. Ook verpleegsters en dokters doen mee. Er wordt alles aan gedaan om het netwerk zo groot mogelijk te laten zijn.
© Nationale Zorggids