Als de temperatuur stijgt, dan daalt de bloeddruk. Vooral bij ouderen blijkt dit effect aanwezig te zijn, blijkt uit onderzoek van Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Dat meldt De Volkskrant.
Het vermoeden dat een hogere temperatuur de bloeddruk doet dalen bestond al langer, maar bewezen was deze stelling nog niet. De onderzoekers van Sanquin analyseerden daarom de bloeddrukgegevens van meer dan 100.000 gezonde donoren tussen de achttien en zeventig jaar. De groep donoren bezocht de bloedbank de afgelopen twee jaar 700.000 keer. De bloeddrukgegevens werden vervolgens naast de temperatuurgegevens van het KNMI van de bezoekdag gelegd en op die manier konden de onderzoekers conclusies trekken.
“Dat er een relatie bestaat tussen temperatuur en bloeddruk zal weinig artsen verrassen”, zegt onderzoekster en epidemioloog Katja van den Hurk. "Maar door onze aanzienlijke hoeveelheid data konden wij voor het eerst aantonen dat de bloeddruk kwadratisch daalt met een stijgende temperatuur. Wij zien dat iedereen daar aan onderhevig is, zowel mensen van achttien als zeventig jaar.”
Dat de bloeddruk afneemt, komt volgens Van de Hurk door de verwijding van bloedvaten als de temperatuur stijgt. Die verwijding van de bloedvaten is nodig om de warmte af te voeren, zegt hij. “Maar daardoor daalt de bloeddruk mee.”
Een lage bloeddruk kan vooral voor ouderen gevaarlijk zijn, omdat duizeligheid of flauwvallen voornamelijk bij ouderen tot ongelukken kan leiden.
© Nationale Zorggids