Ouderengeneeskunde moet meer aandacht krijgen in de opleiding van medisch studenten. Dat concludeert Leyden Academy on Vitality and Ageing na onderzoek, zo melden zij. Via het rapport 'Basiscompetenties ouderengeneeskunde voor basisartsen' biedt de academie een handreiking aan medische faculteiten om meer aandacht te besteden aan ouderenzorg.
Uit het onderzoek blijkt dat in het opleiden van artsen de nadruk vooral ligt op enkelvoudige ziekten bij patiënten van jongere en middelbare leeftijd. De academie stelt dat het van levensbelang is dat artsen in staat zijn om de ouderen patiënten goed te behandelen, vooral omdat het percentage ouderen in Nederland zal stijgen tot 25 procent in 2050. Ouderen hebben vaak meerdere chronische ziekten tegelijk en gebruiken hiervoor verschillende medicijnen, die complex op elkaar inwerken.
Leyden Academie concludeerde in een eerder onderzoek dat het onderwijs bij de acht medische faculteiten op het gebied van ouderengeneeskunde in aanbod en kwaliteit sterk uiteenloopt. “Ouderengeneeskunde verdient een prominente plek in het medisch onderwijs”, zegt professor Joris Slaets, directeur Leyden Academy en hoogleraar ouderengeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. “De spreekkamers en ziekenhuisbedden zijn nu al hoofdzakelijk gevuld met ouderen patiënten. De dagelijkse zorgpraktijk komt niet overeen met de medische wereld die jonge artsen krijgen voorgespiegeld.”
© Nationale Zorggids