Het aantal loze ambulanceritten steeg in de periode 2008-2013 gemiddeld bijna tien procent per jaar. Vooral in 2013 bleek er een grote toename te zijn: toen maakten ambulances namelijk ruim 44.000 keer een rit terwijl er geen hulp en vervoer nodig bleek te zijn. Dat is een stijging van 27 procent ten opzichte van 2012. In 2013 was ongeveer vijf procent van het totaal een loze rit. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, meldt Skipr.
Volgens het rapport van het RIVM is de totale ambulancezorg gemiddeld met 4,2 procent per jaar gestegen. In 2008 noteerde het RIVM 664.000 ambulanceritten en in 2013 ruim 816.000. Bijna de helft van deze toename wordt verklaard door toename van de bevolking en de vergrijzing. Het overige deel van de groei heeft verschillende, onbekende oorzaken.
Het RIVM bestudeerde internationale literatuur om oorzaken van de groei te kunnen aanwijzen. Internationale trends als toename van het aantal thuiswonende ouderen, minder sociale steun, dalend zorgaanbod voor thuiswonende ouders, toenemend gezondheidsbewustzijn, toenemende verwachtingen over de beschikbaarheid van zorg en toename van het aantal onverzekerden kunnen ook in Nederland een rol spelen.
Een ander conclusie uit het rapport is dat er tussen regio’s grote verschillen bestaan. De gemiddelde groei per jaar over de periode 2008-2013 was voor de Gooi- en Vechtstreek 1,7 en voor Brabant Noord 8,3 procent. Het is echter lastig om in de resultaten per regio een structuur te zien, aldus het RIVM, omdat de groeicijfers sterk per jaar en per regio variëren.
© Nationale Zorggids