Dorpelingen zijn niet zorgzamer dan stedelingen, dit concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau. Uit een enquête blijkt dat het beeld dat bestaat van de zorgzame dorpssamenleving 'zeker niet algemeen geldend is'. Tweederde van de ondervraagde dorpelingen had weinig tot geen vrienden in het dorp. Dit meldt de NOS.
Het SCP voerde een enquête uit onder 7000 mensen wonend in buitengebieden of wonend in dorpen met minder dan 3000 inwoners. Hoewel de deelnemers aangaven veel bekenden in het eigen dorp te hebben, stelden zij dat hun sociale netwerk overwegend buiten het dorp ligt. 66 procent heeft weinig tot geen vrienden in het dorp. Inwoners van kleine dorpen, zo concludeer het SCP, helpen hun buren niet vaker dan stedelingen.
Volgens de SCP zetten dorpelingen zich wel in voor plaatselijke doelen. Met name hogeropgeleiden, senioren en kerkelijken steken hun handen uit de mouwen voor lokale doelen. Dit doen zij echter niet vanuit een gemeenschapsgevoel, zo stelt de SCP, maar vanuit individuele motieven. Bijvoorbeeld acties voor het behoud van een basisschool of sportvereniging kunnen rekenen op de inzet van dorpelingen. Daarbij is de participatie van inwoners van dorpen met minder dan 1000 inwoners groter dan de participatie van mensen die in dorpen met 1000 tot 3000 inwoners wonen.
Inwoners van kleine dorpen gaan voor hun meeste bezigheden naar andere plaatsen, zo blijkt uit de enquête. 73 procent werkt op meer dan 5 kilometer afstand van huis. 58 procent doet daarnaast de boodschappen buiten het dorp en 67 procent bezoekt horecagelegenheden elders.
© Nationale Zorggids