Zorgverzekeraar VGZ gaat behandelingen bij de Levenseindekliniek in Den Haag vergoeden. De verzekeraar heeft daartoe een overeenkomst gesloten met de kliniek. Ook andere verzekeraars hebben zich bereid verklaard tot een overeenkomst met de kliniek. Achmea blijft vergoeding weigeren. Dat meldt Zorgvisie.
De Nederlandse vereniging voor vrijwillig levenseinde (NVVE) en de Levenseindekliniek startten een maand geleden een brievenactie om verzekeraars op te roepen de zorg van de kliniek te vergoeden. Verzekeraars krijgen in de actie brieven van verzekerden die op vergoeding aandringen. Ook Multizorg, waaronder ASR, ONVZ, Zorg en Zekerheid en ENO vallen, is bereid tot een overeekomst met de kliniek. CZ wil wel vergoeden maar alleen als de patiënt eerst is afgewezen door de eigen huisarts en het ook na zorgbemiddelingniet lukt een andere arts te vinden. De kliniek gaat kijken hoe dat in de praktijk gaat werken.
Achmea wil behandelingen van de Levenseindekliniek niet vergoeden. De verzekeraar richt zich bij euthanasie op het versterken van de zorg door huisartsen. Komen verzekerden met een euthanasiewens in de knel dan zal Achmea “zorg op maat” bieden. “Daarbij maken we gebruik van onze relaties met de bij ons aangelsoten huisartsen en waar nuttig ook met de Levenseindekliniek,” laat de verzekeraar weten.
De Levenseindekliniek is teleurgesteld over het besluit van Achmea. “Achmea verwijst naar een relatie met de Levenseindekliniek, maar wijst deze tegelijkertijd af. Belangrijker nog is dat Achmea met geen woord rept over hoe zwaar het voor iemand in de laatste levensfase is te bedelen om hulp als de eigen arts euthanasie afwijst,” aldus de kliniek.
© Nationale Zorggids