Het aantal meldingen van ouderenmishandeling is dit jaar toegenomen. Tot nu toe zijn er al 124 meldingen gedaan ten opzichte van 100 meldingen vorig jaar, zo meldt Metro Nieuws.
Steeds vaker trekken hulpverleners aan de bel wanneer vijfenzestigplussers mishandeld worden. Bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld kwamen al 124 meldingen binnen. Dat waren er vorig jaar rond dezelfde tijd honderd. Meer dan de helft van de mishandelaars is familielid van het slachtoffer en om die reden doen slachtoffers zelden aangifte van mishandeling, zegt medewerker van het Steunpunt Saskia Reinders.
De stijging van het aantal meldingen is volgens Reinders een gevolg van het spotje over ouderenmishandeling, dat door de overheid werd gemaakt. 'Doordat mensen het zien op de tv en horen op de radio, krijgen ze een beeld wat ouderenmishandeling is. Daardoor herkennen ze het eerder', zegt Reinders.
Niet alleen lichamelijke mishandeling wordt onder ouderenmishandeling verstaan, maar ook geestelijke mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik. Geestelijke mishandeling staat met stip op nummer één. Vaak gaat dat gepaard met financiële uitbuiting. Lichamelijke mishandeling en verwaarlozing komen volgens Reinders ook vaak voor.
De gemeente Rotterdam zet stevig in op ouderenmishandeling. 'De getroffen ouderen zijn vaak aangewezen op het doortastende optreden van de professionals die niet alleen signaleren, maar ook daadwerkelijk het gesprek aangaan. Daar willen wij de professionals graag in ondersteunen', aldus wethouder de Jonge van Onderwijs, Jeugd en Gezin.
© Nationale Zorggids