Artrose kan in de toekomst mogelijk behandeld worden met stamceltherapie. Onderzoek naar het injecteren met lichaamseigen stamcellen uit het beenmerg in beschadigde gewrichten laat goede resultaten zien. Dat meldt Artsennet.
De behandeling van artrose is op de moment vooral gericht op het bestrijden van pijnklachten. Als pijnbestrijding niet meer werkt is de volgende stap een operatie waarbij de patiënt een gewrichtsprothese krijgt. Deze prothese kan echter maar een beperkt aantal jaren mee.
Orthopedisch chirurg in opleiding Gerben van Buul van het Erasmus MC ontdekte een nieuwe methode voor het behandelen van artrose die nog niet uitontwikkeld was. De hoop was dat er nieuw kraakbeen zou ontstaan door stamcellen te injecteren in de buurt van bestaand kraakbeen. Dat bleek niet het geval. Wel bleken de stamcellen een positief effect te hebben op de ontstekingen en de kraakbeenafbraak. Ook de pijnklachten verminderden na de stamcelinjecties.
Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Het komt veel voor bij ouderen maar ook steeds vaker bij relatief jonge mensen. Artrose geeft pijnklachten waardoor mensen steeds moeilijker kunnen bewegen. Het onderzoek werd nog niet bij mensen gedaan. Vervolgonderzoek is nodig om te kijken of de gevonden effecten zich dan ook voordoen.
© Nationale Zorggids