(Novum) - Artsen moeten een euthanasieverzoek altijd in behandeling nemen. Dat stellen Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) in een initiatiefwetsvoorstel dat woensdag wordt ingediend. Ze willen dat het verwijsrecht voor euthanasie wettelijk wordt vastgelegd om te voorkomen dat mensen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Nu blijkt volgens de Kamerleden dat niet elke arts een verzoek om euthanasie wil toetsen. Artsen zijn bijvoorbeeld bang voor juridische gevolgen of willen uit godsdienstige opvattingen niet meewerken. Voor patiënten blijft het vaak onduidelijk waarom een arts niet meewerkt.
"De zelfbeschikking van mensen is in het geding als een arts een verzoek niet in behandeling wil nemen", zegt Voortman in een verklaring. "Met onze wet mogen artsen nog steeds bezwaren hebben tegen euthanasie, maar het geeft mensen de garantie dat hun laatste wens ook daadwerkelijk beoordeeld wordt. In zo'n moeilijke levensfase kan je mensen niet in de kou laten staan."
Het initiatief verplicht een arts overigens niet om mee te werken als ze dat niet willen. "Verwijzen is iets anders dan meewerken", stelt Dijkstra. "Het is wat mij betreft ontoelaatbaar dat een euthanasieverzoek van een patiënt niet wordt getoetst."