Ouderen nemen vaak te veel of te weinig medicijnen in. Dit kan leiden tot nare bijwerkingen of zelfs opname in het ziekenhuis. Zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Een betere afstemming tussen zorgverleners is nodig om de problemen tegen te gaan. Dit meldt het AD.
NZG
Ouderen krijgen vaak onjuiste hoeveelheid medicijnen
-Het RIVM deed onderzoek op verzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg. Uit het onderzoek blijkt dat 30 tot 45 procent van de 65-plussers dagelijks vijf of meer verschillende medicijnen inneemt. Bijna 20 procent van de 75-plussers gebruikt dagelijks meer dan negen geneesmiddelen.
Ongeveer 40 procent van mensen die in een verzorgingshuis wonen, krijgen te veel of te weinig medicatie. Ze slikken bijvoorbeeld medicijnen die niet meer nodig zijn of medicijnen worden vergeten. Ouderen kunnen dan te maken krijgen met vermijdbare bijwerkingen of ongunstige wisselwerkingen van medicijnen die tot opname in het ziekenhuis kunnen leiden.
Deze problemen kunnen ontstaan doordat ouderen vaak met meerdere artsen contact hebben die hen medicijnen voorschrijven of hiermee stoppen zonder elkaar daarvan op de hoogte te houden. Ook worden mantelzorgers onvoldoende ingelicht door zorgverleners over het medicijngebruik van een patiënt. Verder constateert het RIVM dat de elektronische uitwisseling van informatie geregeld gebreken vertoont.
© Nationale Zorggids
artsen schrijven allemaal maar medicijnen voor er is geen controle op dus maar slikken. als er een betere samenwerking zou zijn tussen de artsen zou er veel meer bezuinigd kunnen worden en beter voor de mensen.