Slechts vijf procent van ouderenzorginstellingen in Nederland zijn aantoonbaar homovriendelijk. Directeur Liane den Haan van seniorenorganisatie ANBO vindt dat veel te weinig. Zij roept alle zorginstellingen op een Roze Loper aan te vragen, een keurmerk voor zorginstellingen die aandacht besteden aan de seksuele geaardheid van bewoners en personeel.
Het Roze Loper-certificaat bevordert het woon- en leefklimaat voor roze ouderen. Volgens Den Haan zijn instellingen die het certificaat inmiddels hebben, onverdeeld enthousiast. “Bewoners, ook heteroseksuele, leren meer over elkaar en staan meer open voor de levensverhalen. […] Door beleid te maken op seksuele diversiteit onstaat er vaak meer begrip. Verzorgers, management en cliënt brengen samen iets tot stand. Het is nu zaak dat dat op veel grotere schaal gaat gebeuren.”
In zorginstellingen is nog weinig aandacht voor ' roze ouderen', ouderen met een homoseksuele, biseksuele of transgender geaardheid. Personeel en bestuur hebben vaak geen weet van de seksuele diversiteit onder bewoners. Veel ouderen houden hun seksuele geaardheid verborgen uit angst voor uitsluiting of persterijen.
Drie jaar geleden riep het Roze 50+ consortium (een samenwerkingsverband van ANBO, COC, MOVISIE en Vialsn) de Roze Loper in het leven om het taboe over homoseksualiteit onder ouderen te doorbreken. Met de Roze Loper kunnen instellingen toetsen in hoeverre de zorg aansluit op de doelgroep. Inmiddels voldoen ruim 80 zorginstellingen aan de eisen van het certificaat.
© Nationale Zorggids
Mevrouw denHaan is adviseur Stichting Vrienden van de Gaykrant. Ze is ook directeur Anbo. Ze moet weten dat het hebben van een stempeltje dat een tehuis gayvriendelijk is niet borgt dat het een veilig tehuis is en of borgt dat het tehuis goede kwaliteit van zorg biedt. Als homo ben je kwetsbaar voor onderzorg, ontspoorde zorg en mishandeling. Dat Lianne zich daar voor inzet, in plaats van een prijsje weggeven wat nul en geen waarde heeft en niets borgt of je fysieke welzijn wel in veilige handen is!