RSV-prik voor baby’s vanaf najaar 2025 beschikbaar

Vanaf het najaar van 2025 wordt er een nieuwe vaccinatie toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma: de prik tegen het RS-virus (respiratoir syncytieel virus). Dit virus veroorzaakt infecties in de luchtwegen, vooral in de wintermaanden. Het treft vooral jonge kinderen en kan ervoor zorgen dat baby’s ernstig ziek worden. Staatssecretaris Karremans van Volksgezondheid heeft besloten om dit vaccin beschikbaar te maken voor alle baby’s in hun eerste levensjaar. Dit meldt Rijksoverheid.

Karremans benadrukt het belang van deze toevoeging: “Het beschermen van kinderen tegen infectieziekten is van groot belang. Met de nieuwe prik tegen het RS-virus kunnen we veel leed bij baby’s en hun ouders voorkomen en tegelijkertijd de druk op de zorg verminderen." Het RS-virus is een van de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid bij kinderen, maar bij baby’s kan het leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking en ziekenhuisopnames.

Gestart met voorbereidingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is inmiddels begonnen met de voorbereidingen voor de invoering van het vaccin. Het doel is om de vaccinatiecampagne in de herfst van 2025 te starten, zodat alle baby’s in Nederland in hun eerste levensjaar worden beschermd tegen het RS-virus. Dit besluit volgt op het advies van de Gezondheidsraad, die positief heeft geadviseerd over de effectiviteit van het vaccin.

Met de invoering van dit vaccin hoopt het kabinet de impact van het RS-virus te verminderen en bij te dragen aan de algehele gezondheid van pasgeboren baby’s in Nederland.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky