De jaarlijkse griepprikcampagne is weer van start gegaan en vanaf oktober vallen de uitnodigingen voor de prik bij veel mensen op de mat. De griepprik is vooral bedoeld voor mensen die extra kwetsbaar zijn, zoals 60-plussers en mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Voor deze groepen kan griep namelijk ernstige gevolgen hebben, waaronder ziekenhuisopname. Door de griepprik verkleint de kans op een ziekenhuisopname met 40 procent, en bovendien is de kans dat men anderen besmet ook kleiner. Zelfs als gevaccineerde mensen toch ziek worden, verloopt de ziekte vaak minder ernstig. Dit meldt het RIVM.
Ook zwangere vrouwen kunnen een griepprik halen. Voor vrouwen die tussen 15 oktober 2024 en 1 maart 2025 22 weken of langer zwanger zijn, is de prik gratis. Dit beschermt niet alleen de moeder, maar ook haar baby. De verloskundige of gynaecoloog informeert zwangere vrouwen over de prik en kan eventuele vragen beantwoorden. Zwangeren kunnen de griepvaccinatie combineren met de 22 wekenprik tegen kinkhoest, en beide vaccinaties kunnen veilig tegelijkertijd worden gegeven.
Pneumokokkenvaccinatie voor 60-63 jarigen
Naast de griepprik krijgen mensen tussen 60 en 63 jaar dit najaar ook een uitnodiging voor de pneumokokkenprik. Deze vaccinatie biedt bescherming tegen ziekten zoals longontsteking, veroorzaakt door pneumokokkenbacteriën. Veel mensen kiezen ervoor om de griepprik en pneumokokkenprik tegelijk te laten zetten, wat mogelijk is bij de meeste huisartsen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky